Chrupiące pierożki z aromatycznym, serowo-szpiankowym nadzieniem i miętą.
Takie pierożki możecie również przygotować z ciasta francuskiego. W wersji mięsnej bardzo smakowały nam Chrupiące pierożki z kaczką na konfiturze z cebuli.
Polecam też więcej przepisów na: Przekąski, Majówkę
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: ricottę, ser feta, mozzarellę, ciasto filo oraz szpinak
Pieczone pierożki z serami, szpinakiem i świeżą miętą
na podstawie przepisu Jody Vassallo "Les basiques legumes"
Składniki:
Przygotowanie:
Masło topimy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Szpinak płuczemy i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię. Na średnim ogniu, mieszając - odparowujemy liście do momentu, aż zmniejszą swoją objętość i stracą jędrność. Przekładamy na sito, studzimy, a następnie odciskamy w dłoniach pozostałą w liściach wodę. Każdą odciśinętą kulę liści kroimy drobno.
Młodą cebulkę z natką kroimy drobno, na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulkę i chwilę podduszamy. Koperek i miętę drobno siekamy.
W misce rozdrabniamy sery, dodajemy pokrojony szpinak, cebulkę, miętę i koperek, przyprawiamy pieprzem i cukrem. Ewentualnie doprawiamy solą. Na koniec dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.
Układamy 3 arkusze ciasta filo jeden na drugim. Tniemy na paski szerokości ok. 7 cm. Smarujemy obficie roztopionym masłem. U podstawy każdego paska kładziemy farsz serowo-szpinakowy i zawijamy w trójkąty. Układamy na blasze. Każdy pierożek smarujemy ze wszystkich stron stopionym masłem. Pieczemy do zrumienienia.
Komentarze
witam, w jaki sposób uformować trójkąty z pasków?
Prawy, dolny róg należy zawinąć do góry tak, aby stykał się z lewym bokiem paska. Farsz jest wówczas zamknięty w trójkącie, który zawijamy do góry na zasadzie zakładki (do góry, w prawo, do góry, w lewo).
Dodaj nowy komentarz