Szukaj

Naleśniki z jabłkami i sosem pomarańczowo-karmelowym

Aromatyczne, pachnące pomarańczą naleśniki z jabłkami. Nasączone pomarańczowo-karmelowym sosem. Deser prosty w wykonaniu, a jednocześnie wykwintny.


Polecamy też więcej przepisów na: Naleśniki, Desery,
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: jabłka, pomarańcze,
karmel



Naleśniki z jabłkami i sosem pomarańczowo-karmelowym
na 10 naleśników o średnicy 28 cm

Składniki:

500 ml mleka
120 ml wody
4 jajka
240 g mąki
1/2 łyżeczki soli
60 g cukru pudru
60 ml likieru pomarańczowego
60 g roztopionego lub klarowanego masła

Sos pomarańczowo-karmelowy:

200 g cukru kryształu
300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy obgotowana 3 razy pokrojona
1 łyżka masła


Dodatkowo:

1,5 kg jabłek
2 pomarańcze
cukier puder do posypania
klarowane masło do smażenia


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Naleśniki: jajka lekko ubić trzepaczką i połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na pół godziny. Patelnię rozgrzać i posmarować pędzelkiem (odpornym na wysokie temperatury) zanurzonym w przygotowanym do smażenia maśle. Wlać ciasto w takiej ilości, aby powstał cienki naleśnik. Smażyć z obu stron.

Sos: skórkę pomarańczowa oczyścić z białych części i pokroić w julienne. Wrzucić na wrzątek - 3 razy zblanszować, za każdym razem zmieniając wodę i doprowadzając ją do wrzenia. Cukier wsypać do rondelka, rozpuścić, skarmelizować na brązowy kolor (uważać, aby nie przypalić) i zalać sokiem z pomarańczy. Gotować chwilę, do momentu widocznego gęstnienia (konsystencja lekkiego syropu). Dodać schłodzone masło oraz skórkę z pomarańczy. Składniki połączyć i zagotować. Odstawić.
Dwie pomarańcze przeznaczone do dekoracji obrać nożykiem w taki sposób, aby odsłonić miąższ bez błonek. Następnie wykrawać cząstki owocu spomiędzy błonek - w ten sposób uzyskujemy cząstki pomarańczy składające się wyłącznie z soczystego miąższu.

Nadzienie: jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na plastry. Patelnię rozgrzać, wlać kilka łyżek sosu pomarańczowo-karmelowego i wrzucić jabłka. Smażyć do momentu, aż zmiękną.

Naleśniki napełniać farszem jabłkowym i składać lub zawijać w rulon. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia lub na patelnię, podlać sosem, mocno podgrzać. Dekorować cząstkami pomarańczy, posypać cukrem pudrem i podawać gorące.



Naleśniki można również odgrzewać i mocniej podsmażyć - według upodobań.

Naleśniki z jabłkami i sosem pomarańczowo-karmelowym

Składnik główny: 
jabłka
Składnik główny: 
pomarańcze
Składnik główny: 
karmel
Rodzaj dania: 
Przekąska
Deser

Komentarze

zibi_scj55 (niezweryfikowany)

Znajoma kucharka, pracująca w restauracji w Paryżu jako pomoc kuchenna, zrobiła mi naleśniki które
były chyba podobne składem do Waszych, nazywała je grand marnier. Pamietam, że były to bardzo zacne i bogate w wiele dobrych składników, między innymi w rewelacyjny likier Grand Marnier, naleśniki.
Ale, powtórzyłem wiernie z powyższej recepty, no i były.....................pyszne!!!
Osobiście nie używam wody do ciasta, no i to obieranie pomarańczy..............!

13 maja 2011 - 23:05
Gość (niezweryfikowany)

jedno z moich ulubionych dań na deser :)

02 lutego 2011 - 11:58
anila (niezweryfikowany)

To był hit dzisiejszego obiadu! dziękuję i pozdrawiam. A.

08 stycznia 2011 - 17:59
Gość (niezweryfikowany)

Przepyszne! I pięknie wyglądają :)))

19 grudnia 2010 - 23:19

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania