Szukaj

Małopolskie pierogi z suszonymi śliwkami, orzechami i miodem

Pierogi z suszonymi śliwkami w wersji wykwintnej. Przepis, o którym przypomniałam sobie w momencie ulepienia porcji klasycznych pierogów ze śliwkami. Zdecydowałam się zatem przygotować obie wersje. Jedna i druga doskonała, choć pierogi z dodatkiem miodu i orzechów spowodowały niespodziewane zadrżenie kubków smakowych.

Suszone śliwki, wcześniej namoczone i krótko gotowane faszerowane są nadzieniem z masy orzechowo-miodowej. Nie żałujcie tego nadzienia. Śliwka ma być szczelnie wypełniona i pękata. Masa orzechowa nie rozpłynie się podczas gotowania, tylko wspaniale wypełni wszystkie wewnętrzne szczeliny śliwki. Czy całość jest za słodka? Absolutnie nie! To jedno z najlepszych połączeń smakowych, którego "wisienką na torcie" będzie sos na bazie śliwkowego syropu, śmietany i cynamonu. A o tym, że śliwki lubią cynamon, już wiecie ;-) (a jeśli nie, zapraszam tutaj).

Acha i jeszcze jedno - jeżeli nie zdobędziecie śliwowicy, użyjcie do namoczenia śliwek i gotowania samej wody. Pierogi i tak będą bardzo smaczne. Zapewniam!


Polecamy też więcej przepisów na: Potrawy Wigilijne, Pierogi, Kuchnię małopolską
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: śliwki suszone, orzechy, miód
cynamon




Małopolskie pierogi z suszonymi śliwkami, orzechami i miodem

na podstawie przepisu z broszury Małopolski Smak, wydanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. Moją modyfikacją jest dodanie cynamonu do sosu.

Składniki:

Ciasto pierogowe wg tego przepisu

Farsz:
200 g suszonych śliwek bez pestek
100 ml śliwowicy + 200 ml wody
50 g orzechów laskowych
2-3 łyżki miodu

Dodatkowo:

8 łyżeczek śmietany 18%
2 duże szczypty cynamonu

Przygotowanie:

Suszone śliwki namoczyć w śliwowicy i pozostawić około 3 godzin. Wlać wodę i gotować na małym ogniu około 25 minut. Dokładnie osączyć, a płyn zredukować.

Orzechy zmielić i wymieszać z miodem. najpierw z dwiema łyżkami, a w razie potrzeby dodać trzecią. Masa ma być gęsta. Faszerować śliwki orzechową masą tak, aby owoc był pełny i dość pękaty.

Przygotować pierogowe ciasto. Rozwałkować i wycinać koła takiej wielkości, aby śliwki dobrze się w nie wpasowały. Każdą śliwkę kłaść na koło ciasta pierogowego i zlepić brzegi.

Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.

Podawać polane klarowanym masłem lub sosem. W tym celu zredukowany płyn z gotowania śliwek (w ilości 50 ml) wymieszać ze śmietaną i przyprawić cynamonem.

Składnik główny: 
śliwki suszone
Składnik główny: 
miód
Składnik główny: 
orzechy
Składnik główny: 
cynamon
Rodzaj dania: 
Przekąska

Komentarze

KasiaM (niezweryfikowany)

Rok temu wyszly swietne. Polalam je smietanka 30% z cukrem. W tym roku tez je zrobie. Dziekuje za przepis. Pozdrawiam, km

18 grudnia 2017 - 01:35
Ana (niezweryfikowany)

Ja takie pierogi robię co roku :-) wszyscy je uwielbiamy :-) za każdym razem lepiłam je w Wigilię ale teraz zastanawiam się, czy taką wersję można przygotować wcześniej i zamrozić (mimo alkoholu w śliwkach ) ???????

12 grudnia 2015 - 16:56
AgaJ (niezweryfikowany)

W jaki sposób albo czym faszerować śliwki suszone

18 stycznia 2012 - 09:55
Renata Targosz

Masa orzechowo-miodowa jest dość plastyczna i nie rozsypuje się, więc najprostszym sposobem będzie wepchnięcie jej wgłąb śliwki przy użyciu czegoś cienkiego (ja użyłam wykałaczki. Wyciskacz z cienką końcówką nie sprawdzi się, ponieważ masa jest za gęsta i posiada kawałki orzechów). Po kilku sztukach faszerowanie idzie bardzo sprawnie.

18 stycznia 2012 - 11:17
Joanna (niezweryfikowany)

Takiej wersji pierogów jeszcze nie próbowałam, ale z chęcią zjadłabym te z talerzyka.

19 grudnia 2011 - 19:13
Vanessa (niezweryfikowany)

These look SO good! Can't wait to try them.

19 grudnia 2011 - 15:52
dana (niezweryfikowany)

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierogi, ale smak tych niezwykle mnie intryguje:)

18 grudnia 2011 - 16:25
slyvvia (niezweryfikowany)

Takich jeszcze nigdy nie jadłam. Wyglądają fantastycznie :D

18 grudnia 2011 - 08:25
dusiowa (niezweryfikowany)

nigdy takich nie jadłam, muszą być pyszne!

17 grudnia 2011 - 22:14
wilczyca Aga (niezweryfikowany)

Ja też robię pierożki, ale pieczone i posypane cukrem pudrem. Twoje bardzo mi się podobają, bo takich nie jadłam. .....i do tego ten sosik!!!!!! pychota!!!!
zapraszam do poznania moich pierożków wigilijnych

17 grudnia 2011 - 21:01
ulcik (niezweryfikowany)

cudowny pomysł,

17 grudnia 2011 - 20:40

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania